ISSN 1804-8323



DOPORUČUJEME


Trávníky se probouzejí

datum 23.03.2020 vlozil Luboš Procházka kategorie Trávníky

V průběhu měsíce března se trávníky probouzejí a začínají intenzivně růst, a to je ten pravý čas, kdy potřebují naši pomoc. Je čas na přihnojení dusíkatými druhy průmyslových hnojiv, hrabání, vertikutaci, odstraňování mechů a zplstnatělé trávy. V březnu je také čas k vylepšení poškozených míst v trávníku. Jestliže jsme zvyklí často kosit trávníky, tak jim vlastně soustavně společně s vyhrabávanou a odstraňovanou pokosenou hmotou odebíráme z půdy rostlinnou výživu. Pokosená tráva je sečením nucena neustále přirůstat, a tak spotřebovává z půdy různé prvky. Logicky tedy musíme tyto odčerpané prvky, což jsou vlastně stavební látky trávníku, do půdy zase vracet. Jen tak bude náš trávník sytě zelený, svěží, zdravý a odolný. Jednotlivé travní druhy jsou v nárocích na prvky výživy poměrně odlišné. Nejskromnější je v tomto směru kostřava ovčí (Festuca ovina) a naopak nejnáročnější jílek vytrvalý (Lolium perenne). U ostatních druhů trav můžeme označit jejich náročnost vzhledem k potřebám výživy za průměrnou. Nehnojit vůbec se tedy rozhodně nevyplácí. Podvyživené trávy jsou pak oslabené a v travním porostu mají sníženou konkurence schopnost. To může mít za následek to, že v trávníku budou převažovat dvouděložné rostliny, zejména jeteloviny. Nároky na hnojení jsou poměrně různorodé, a to podle typu trávníku, půdních poměrů a také klimatických podmínek anebo poměrnému zastoupení živin v půdě. Obecně se však dá říci, že z hlediska hnojení trávníku je vždy lepší rozhodit na trávník hnojivo několikrát a v nižších dávkách, než jednorázově a velké množství. V březnu je vhodné provést v trávnících takzvanou vertikutaci, což je mechanická operace, jejímž výsledkem je kolmé prořezávání, takzvané hřebelcování travních drnů. To zbavuje trávník zplstnatělých vrstev vzniklých hromaděním drobných travních ústřižků. Dále vertikutace napomáhá mírnému rozrušování ztvrdlého povrchu půdy. Slovo vertikutace vzniklo zkrácením anglického výrazu VERTIcal CUTting. Jedná se tedy o to, že nože na čepelích prořezávačů jsou umístěny kolmo k prořezávaným travním drnům. Vertikutátor je nářadí vzhledově připomínající obyčejné hrábě. Avšak zuby těchto travních kultivátorů jsou z plochých ocelových čepelí vybíhajících v zahnutý hrot. Kolmé přesekávání výběžků trav výrazně podněcuje tvorbu nových travních výhonků a tím je trávník celkově omlazován. Vertikutace rovněž slouží k lehkému kypření povrchu půdy, která pak lépe přijímá vláhu i živiny a rovněž i travní semeno, pokud jej musíme do trávníku dosévat. Jakmile dokončíte vertikutaci svého trávníku odstraňte vyhrabané odumřelé zbytky trav a dle potřeby trávník přihnojte a případně zavlažte. Můžete rovněž aplikovat herbicidní přípravky anebo udělat přísev, pokud jsou v trávníku poškozená nebo vylysaná místa. Kořeny trav potřebují ke zdárnému vývoji, k dýchání a odnožování, aby povrchová vrstva půdy obsahovala mezi 10 až 15 % půdního vzduchu. To můžete trávě dopřát tak, že ji provzdušníte, dopřejete jí aerifikaci. K tomu vám pomohou speciální ježkovité válce (aerifikátory), čili provzdušňovače, za pomocí kterých se propichuje nebo prořezává půda trávníku, a to až do hloubky 8 cm. Mimo jiné tento postup také příznivě ovlivní oteplování svrchní vrstvy trávy a také se travám umožní hlubší zakořeňování. U trávníků na lehčích písčitých půdách můžeme provádět aerifikaci ručně zapichováním rycích vidlí. K biologickým, půdu přirozeně provzdušňujícím organismům řadíme žížaly. Ty se vyskytují spíše v půdách s vyšším obsahem humusu. Text: Zuzana Bohdalová

Green 4/2019

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

podařilo se vám o Vánocích vyhnout legendární ruské pohádce Mrazík, kterou zná už nazpaměť pomalu každý? Zavoněl ve vaší kuchyni dozlatova upečený pták s křupavou kůrčičkou, třeba kachna nebo kuře, a tak hrozilo, že vám štěstí ulétne z domu? Zvolili jste k novoroční mu obědu raději čočku (plní přání mít u sebe peníze po celý rok), nebo jste si pochutnali na prasečím rypáčku (malé prase je symbolem štěstí)? Možná však, že jste si sváteční atmosféru spojili hlavně s výrobou domácího svařáku, nebo pečením/spíše sušením sněhových bílých pusinek. Ale možná jste se nijak nepřemáhali, nestresovali. Nic z toho přece nebylo povinné...

V naší redakci (dvacet let ve stejném složení) jsme rčením, příslovím či pranostikám nepropadli, ale stejně jsme se lehkému chvění kolem žaludku úplně neubránili. Do semilské tiskárny jsme totiž ve dnech na přelomu starého a nového roku začali posílat nový zimní Green. Odvedli jsme dobrou práci, podařilo se nám připravit vydání, které nezklame? A které inspiruje a bude již tradičně splňovat vysoké odborné požadavky? A taky na nic důležitého nezapomene - třeba na sladkou společenskou tečku za uplynulou sezónou, průlomovou mimo jiné záštitou České golfové federace nad historicky první Cenou Českého svazu greenkeeperů.

„Dohodli jsme se na principu, který by měl v rámci Večera českého golfu s ohledem na snad nově vzniklou tradici probíhat. Bylo zde hodně večerů, na kterých ani nepadlo slovo greenkeeper, přestože jsme jako svaz členem federace a jsme velmi činní,“ říká na straně 21 v materiálu „Český golf ocenil nejlepší“ pan Michal Voigts, předseda ČSG. „Jsme rádi, že si vedení ČGF uvědomuje, že greenkeepeři jsou nedílnou součástí rozvoje byznysu v českém golfovém prostředí a že je potřeba je také trochu zviditelnit,“ těší Voigtse nově vyvinutý zájem o propagaci oboru, ve kterém nelze bodově hodnotit, jako třeba u krasobruslení. „Greenkeeping není disciplína, která by se měla ohodnocovat slovem nejlepší. Bylo by nešťastné lacině vyzdvihnout jméno některého z aktivních greenkeeperů z našich nejlepších hřišť, kde jsou podmínky pro práci úplně jiné než na lidové devítce mimo velká města,“ upřesňuje Michal Voigts s tím, že oceněného (letos pana Jaroslava Pavelčáka) vybral výkonný výbor, který má největší povědomí o tom, kdo a jak se o rozvoj greenkeepingu v Česku zasloužil. Sluší se dodat, že ČSG slaví v těchto dnech dvacet let své existence. Historické chvíle spojené se založením budou oficiálně slavnostně připomenuty na výroční konferenci, která se bude ve dnech 12. – 13. února konat s tradičním odborným seminářem v prostorách ČZU v Praze – Suchdole.

Někdo má v plánu velké změny a jiný naopak neplánuje měnit nic, protože je spokojený. Ale co si budeme povídat, 2020 zní velkolepě! Je to kulaté, jubilejní, mělo by to stát za to! Takže, co máte v plánu vy?



Přeji Vám pohodové čtení, chuť do práce

a hodně trávníkářských úspěchů!



LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor




Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan