DOPORUČUJEME


Hostivař jede jako dobře namazaný stroj

datum 20.05.2008 vlozil Luboš Procházka kategorie Zajímavosti

Stavba druhé devítky se v pražské Hostivaři nepředpokládá nejen kvůli nedostatku vhodného prostoru, ale také proto, že městská hřiště svým charakterem použití ukazují, že většina hráčů hraje především z časových důvodů 9 jamek. O to víc areál žije a jeho vedení se může soustředit na kvalitu poskytovaných služeb a přípravu bohaté programové nabídky.

ÚDRŽBOVÝ DEN proběhl na hřišti v pondělí 19. května. Během něj se tým greenkeeperů pod vedením Tomáše Dymeše a Kamila Krejčovse tentokrát soustředil hlavně na provzdušňování a pískování greenů. A jak často sekají v Hostivaři hřiště? Greeny 6x v týdnu, fairway 3x v týdnu, rough 2x v týdnu a foregreen a odpaliště 3x v týdnu.

PRACOVNÍ PŘÍLEŽITOSTI
Areál hledá pracovníky na následující pozice:
- studenti na výpomoc při údržbě hřiště
Požadujeme: ideálně hráče golfu, na pravidelnou výpomoc při údržbě hřiště - úprava bunkerů (manuální práce) v ranních hodinách, denně od 6:00 do cca 9:00 hodin. Nabízíme: trvalou sezónní brigádu (duben až říjen) ve špičkovém golfovém areálu, adekvátní platové ohodnocení + možnost využívat golfové hřiště
- greenkeeper/zahradník pro údržbu golfového areálu
Požadujeme: praxi (výhoda), manuální zručnost, schopnost vysokého pracovního nasazení v případě potřeby. Nabízíme: zajímavou práci ve špičkovém golfovém areálu, získání kvalifikace v atraktivním a vyhledávaném oboru (greenkeeping, péče o golfová hřiště), adekvátní platové ohodnocení, zaměstnanecké výhody, práce v mladém kolektivu, na hlavní pracovní poměr i jako sezónní činnost (duben až říjen)

VYHRAJTE 100.000 KORUN!
Počínaje prvním květnovým dnem nabízí Golf Hostivař všem hráčům jedinečnou šanci. První golfista, kterému se podaří zasáhnout jamku č. 9 na jeden úder (Hole in One), si odnese prémii v podobě zájezdu hlavního partnera soutěže CK FISCHER v hodnotě 100.000 korun. Podrobné informace o soutěži a pravidla lze získat v recepci. Možná právě Vy budete šťastným výhercem...

GOLF REGATA 2008
Netradiční spojení dvou atraktivních sportů - golfu a jachtingu nabídlo dvoudenní klání na golfovém hřišti a na jachtě. Akce, určená pro firemní týmy o 4 lidech, se konala ve dnech 16. - 17. května v lokalitách Golf Hostivař a Slapy.
První den byl věnovaný golfovému turnaji v Praze v areálu Golf Hostivař. Druhý den se konal závod na plachetnicích Melges 24 na Slapech. Oba sporty se hodnotily samostatně. Celkovým vítězem Golf Regatty se stal tým, který nejlépe uspěl v hodnocení obou sportů dohromady (není třeba žádná zkušenost s jachtingem!). 
V celkovém pořadí se na prvním místě umístil tým Golf Hostivař. Členové týmu tak dokázali, že jsou nejen kvalitními golfisty, ale i zkušenými jachtaři. V golfové části Hostivař reprezentovali Jiří Martinka, Martin Kulík, Martin Švihlík a Michal Palkoska, v jachtařské části pak Jiří Martinka, Tomáš Dymeš, Kamil Krejčoves a Radka Salaquardová. Druhé místo vybojoval tým S-COMP Centre a 3. místo náleží týmu Maxx Kuchyně. Jako čtvrtý se po součtu výsledků obou sportů umístil tým ICZ. Páté místo patří týmu Smart Point. Šestým týmem v pořadí je posádka CENTRA a na 7. místě skončil tým YFA. Detailní informace najdete na: http://www.yfa.cz/golfregatta/

RESTAURACE SOUTĚŽÍ O VIP MENU
Hostivařská restaurace se účastní unikátního projektu nazvaného „VIP menu“ - zápolení o nejlepší kuchařský výkon mezi pěticí restaurací. Projekt si klade za cíl podpořit poněkud netradičním způsobem dobrou gastronomii v českých restauracích. O nejlepší menu soutěží s restauracemi Červená Tabulka, Salut, U básníka pánve a Zahrada v Opeře. Zúčastnit se můžete i Vy. Soutěžní menu a další informace naleznete na stránkách: www.golfhostivar.cz/restaurace


Green 2/2018

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

vedro a vedro, suchá tráva, vyprahlá zem. Mraky se jen proženou a požehnaný (nepřívalový) déšť zalévá krajinu někde jinde. Líšnice nebo Pyšely bojovaly na jaře ze všech sil. Naštěstí obě hřiště odolala, s některými z vás jsme se mohli osobně přesvědčit, že se dostaly dokonce do top kondice (viz materiál na s. 6, resp. na s. 10). „O krásné jaro a podzim jsme však na desítky let přišli,“ však zdvíhá prst přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, která tvrdí, že chyba je na straně člověka. Může za extrémy příroda, nebo my?

S příchodem července hlásilo několik míst v Česku rekordně chladné počasí. Teploty se v noci pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia a na horách mrzlo. Průměrná teplota klesla na přesných 4,8 stupňů Celsia, a to bez výrazných rozdílů mezi jednotlivými regiony. Z více než poloviny stanic s alespoň třicetiletou historií záznamů hlásili meteorologové dokonce rekordy (v Přerově pro druhou červencovou noc padl rekord pocházející z roku 1892). K situaci přispěla projasněná obloha, bezvětří a také studený vzduch ze severu. „Koktejl pesticidů zabíjí včely, padneme na držku,“ přitvrzuje Jakub Hruška. „Na čase je výrazně zdražit vodu – aspoň tedy pro ty, kteří s ní plýtvají. Musíme změnit zemědělství, lesnictví a hlavně si zvyknout na extrémy.“

Podle hydrologů už podobné suché období jako nyní zažila zdejší krajina v minulosti. Z diskuse, co mohou znamenat tři suché roky mezi lety 2014 a 2017, mají hydrologové v dalším suchém roce 2018 málo potěšitelnou prognózu. Se suchem se prý budeme muset vyrovnávat ještě dalších 20 let. Tuto předpověď opírají o minulost. Současná sucha se dají podle nich srovnat se situací v druhé polovině 19. století. Tehdy vlivem suššího počasí i špatného hospodaření v krajině trápil nedostatek vody české území právě zmíněných 20 let.

Máte strach ze změn? zeptal jsem se držíc dva poslední Greeny v ruce Kláry Spilkové, v současnosti nejlepší české profesionální hráčky. Říká se, že změna je život... „Strach jsem mívala, teď už ne,“ odpověděla mi s úsměvem. „To už mi říkal táta: Počkej si na konec sezony a pak dělej změny. Jestli má nějaká změna přijít, tak přijde a není čeho se bát. Je to přirozený vývoj.“

Přeji Vám za redakci Greenu pohodové čtení, hodně zdraví, štěstí i trávníkářských úspěchů a hlavně - Nebojte se změn!

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor




Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan